Bipolar Bozukluk yani İki uçlu duygudurum bozukluğu nedir ...

Merhaba sevgili okurlarım, bu hafta size psikolojik rahatsızlıklardan bir tanesi olan ve toplumda sık rastladığımız bir hastalıkla ilgili bilgiler paylaşmak istedim. Eğer çevrenizde bu tarz belirtiler gösteren bir yakınınız varsa mutlaka biz uzmandan destek almasını sağlamalısınız.

Bipolar bozukluk düzensiz ve tekrar eden mâni, hipomani, depresyon ve karma epizotlar ile karakterize bir bozukluktur. Bipolar bozukluğun düzelme ve alevlenme ile seyreden döngüsel gidişi, bireyi fiziksel ve duygusal açıdan etkilemekte yani işlevselliğini bozmaktadır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte düşünülen Nedenler arasında yapay olarak, genetik, biyolojik ve psikososyal sebepler olarak üçe ayrılmaktadır. Bipolar bozukluğun toplumda görülme oranı %’6.4’e kadar çıkmıştır. Majör depresif bozukluk kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülürken. Bipolar I bozukluk ise kadınlar ve erkeklerde eşit oranlarda görülmektedir. Erkeklerde bu hastalığın kadınlara göre 4-5 yaş daha erken başladığı tahmin edilir. Majör depresyon’un aksine bipolar bozukluğun cinsiyetler arasında dağılımında oran olarak anlamlı olarak bir farklılık yoktur. Günümüzde de kullanılan melankoli kelimesinin kökeni «melasl» yani «siyah» ve «kole» yani «safra» kelimelerinden gelmektedir. Hipokrat zamanında vücuttaki sarı safra miktarının artmasıyla ortaya çıkan çoşkulu durumu ifade etmek için mani kelimesi kullanılmıştır ve Yunancada ki «Ania» ya da «Manos» kelimelerinden türemiş olabileceği düşünülmektedir.

  Peki bu mani dediğimiz nedir buna birlikte bir bakalım;

Kişinin benlik saygısında abartılı bir artış ya da büyüklük düşünceleri. Uyku gereksinimde azalma ve 2-3 saatlik uykunun kişiye yeterli gelip kendini dinç hissetmesi. Her zamankinden daha konuşkan ve neşeli olması.  Düşünce ve fikir uçuşmalarının gözlenmesi ve dikkatini toplayamama. Kişinin amacına yönelik etkinliklerde artışlar olması, düşüncesiz ve korkusuzca aşırı cesaret halleri ve kötü sonuçlar doğurabilecek etkinliklere aşırı istek duyma ile heyecan arayışları. Cinsel dürtülerde aşırı artış görülmesi ve savunmasız cinsellik yaşanması.

Hipomani döneminde ise yine bu belirtiler gözlemlenmekte fakat nispeten daha hafif  bir seyrini gözlemlemek mümkündür.

Depresyon Döneminde görülen belirtiler bakacak olursak eğer;

Çökkün bir duygudurum. Her şeye karşı İlgisini yitirme ve hayattan zevk alamama. Bir anda aşırı kilo verme ya da alma. Neredeyse her gün yorgunluk hissetme, veya aşırı uyuma. Psikodevinsel kışkırtma ya da yavaşlama. Bitkinlik, içsel gücün azalması, odaklanmada güçlükler. Tekrar eden ve durdurulamayan ölüm düşünceleri gözlemlenebilmektedir.

Eğer bu rahatsızlığa sahipseniz mutlaka ilaç tedavisi ve psikoterapi desteği almanız gerekmektedir. Bipolar bozukluk hastalığına sahip kişiler tedavilerine düzenli bir şekilde devam ettikleri takdirde toplumda işlevsel olarak yer alabilmektedirler. Hepinize keyifli okumalar ve ruh ve beden sağlığınızın tam  olduğu günler dilerim. Sevgilerimle….

Uzm Klinik Psk. & Uzm. Adli Psk.

             Psikoterapist

        Kadriye Özadmaca

           05338600045

  www.psikologevinde.com

  info@psikologevinde.com