ÇEKİRDEK DİLİMİZİ TANIMLAMAK BİZE AİT OLMAYAN TRAVMALARDAN KURTULMAMIZI SAĞLAR
‘’Sıklıkla, bir ailede ebeveynlerden çocuklara geçen kişisel olmayan bir karma var gibi görünür. Bana her zaman, önceki nesillerin yarım bıraktığı, tamamlamam veya belki de devam ettirmem gereken bir şeyler var gibi gelmiştir.’’
Peki bu çekirdek dil nedir?
- En derin kaygı ve korkularımızı ifade ederken kullandığımız yoğun ve anlık kelimeler, çekirdek dilimizi oluşturur. Bu kelimeler, çocukluğumuzda ya da aile geçmişimizde yaşanan travmaların yansımalarıdır.
- Çekirdek dil, sözsüz bağlamlarda da ortaya çıkabilir. Bunlar bedensel durumlar, duygular, düşünceler, dürtüler ve herhangi bir hastalığın belirtileri olabilir.
- Her birey kendine özgü bir çekirdek dile sahiptir. Çekirdek dil, genellikle bireyin doğumundan çok önce ortaya çıkar. Muhtemelen bireyin bu çekirdek dili devraldığı akrabası da aynı çekirdek dili devraldığı akrabası da aynı çekirdek dili kendisinden önce yaşamış başka bir akrabadan devralmıştır.
ÇEKİRDEK DİLİMİZİ TANIMLAMAK, BİZE AİT OLMAYAN TRAVMALARIN ETKİSİNDEN KURTULMAMIZI SAĞLAR
↓
BU NEDENLE, ÇEKİRDEK DİLİMİZ BİZE YARAR SAĞLAMAKTADIR.
↓
ÇEKİRDEK DİLİMİZİ TANIMLARKEN KENDİMİZE ŞU SORULARI SORMALIYIZ!!!
- Benim yaşamıma uymayan herhangi bir sözcük var mı?
Bu sözcük, ailemden herhangi bir üyenin yaşamını tanımlıyor olabilir mi?
- Yaşadığım herhangi büyük bir problemin ortaya çıktığı yaş ile aynı problemi yaşamış bir aile üyesinin yaşı arasında bağlantı var mı?
- Ailemden herhangi bir kişi, benzer bir durum karşısında, benzer biçimde tepki verdi mi?
(Beklenmedik bir anda, aniden ortaya çıkan korku ya da kaygı durumunda sorulmalı.)
- Problemim, çocukluğumda yaşadığım bir deneyim ile benzerlik gösteriyor mu? Ya da ailemin geçmişindeki herhangi bir olay ile benzerlik gösteriyor mu?
Kadriye ÖZADMACA
Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist
www.psikologevinde.com
05338600045
info@psikologevinde.com