İlişkilerde bireysel olmak ve olmamak arasında kalan ince çizgi…

Merhaba bu hafta sizlerle ilişkiler üzerine bir şeyler paylaşmak istedim. Birçok ilişki de gördüğümüz en büyük yanılgılardan bir tanesine değinmek istiyorum bu hafta. Ne olursa olsun her şeyi birlikte yapmak zorunlulukmuş gibi görüp bunu takıntı haline getirmek. Fakat bu asla mutlu çiftlerin yaptığı bir alışkanlık değildir. İlişki içerisinde her bir bireyin ayni evi paylaşsalar bile veya evli olsalar bile kendi özel ilgi alanları ve zevkleri olduğunu unutmadan, kadının da erkeğin de kendi arkadaşları ile baş başa zaman geçirmek isteyebileceğini atlanmamalıdırlar.

Arkadaşları ile veya tek başına yapmak istedikleri her etkinlik için, olabilecek her türlü aktivite ya da sohbet için izin almak zorunda kalmak, ve etkinliğe katılıp dönünce surat asıklığı ile veya soğuk davranışlarla karşılanmak sanırım bir çok çiftin yaşadığı oldukça negatif bir deneyimdir. Sağlıklı ilişki içerisinde mutluluğun sırrı sanırım biraz da bireylerin birbirlerinin isteklerine saygı duyarak onlara boş alan bırakmalarıdır.

Tabi ki tüm bunları söylerken yanlış anlaşılmak adına konuya bir açıklık getirmek istiyorum.Bir birlerine özel alan bıraksınlar, bireysel zaman ayırsınlar fakat bunu abartarak değil saygı çerçevesinde yapsınlar. Ben birey olacağım diyerek cluba- bara her gece yalnız çıkmayı kastetmiyoruz. Güven sarsmadan ve ilişkiyi zedelemeden bireyselleşmeyi bilmeliler durumu suiistimale açık hale getirmeden.Biraz da birey olmanın gerekliliklerine göz atalım her yaş ve döneneme ait olan bireysel ihtiyaçlardan. Eğer bu ihtiyaçlara bakacak olursak aşağıdakileri sayabiliriz sanırım.

Ait olmaya, güven duymaya, saygı görmeye, sevmeye ve sevilmeye, görülüp-fark edilmeye ve tensel dokunuşa ihtiyaçları vardır. Tatmin edici ve yakın ilişkilere ihtiyacı vardır. Eğlenebileceği ortamlara ve ve mizahlara ihtiyacı vardır. Ekonomik güce ve itibara ihtiyacı vardır. Bir birey olarak tek başına da toplumda var olmaya ihtiyacı vardır. Ruhsal ve bedensel yönden sağlıklı olmaya ihtiyacımız vardır. Arkadaşlardan, ailesinden ve meslektaşlardan oluşan bir topluluğa ve onlarla olan sıcak sohbetlere ve desteğe ihtiyacı vardır.Sanırım tüm bu saydığımız maddelerin en azından bir kısmını içinde barındıran bir ilişki, karşılıklı anlayış ve sevgi ile saygının yer aldığı bir deneyim eşsiz ve sağlıklı bir birlikteliğin varlığına vurgu yapmaktadır.Hepinize içinde saygının yitirilmediği ve bireyselliğinizi güven çerçevesinde inşa edebildiğiniz birliktelikler dilerim.

Uzm Klinik Psk. & Uzm. Adli Psk.

             Psikoterapist

        Kadriye Özadmaca

           05338600045

  www.psikologevinde.com

  info@psikologevinde.com