Merhaba sevgili okurlarım bu hafta sizlerle çok özel bir gün için buluşmak istedim. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Öncelikle söze bununla başlamak istiyorum. Unutmayalım ki En Büyük Engel, ENGELLEMEKTİR….
Eşit şartlarda yaşama şansı verirsek eğer aşamayacaklerı engel olmadığını unutmadan birlikte yaşayalım. Ardından
Dünya Sağlık Örgütü’nün güncel verilerine biraz göz atalım, WHO’ya göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 16’sını engelli bireyler oluşturmaktadır. Türkiye nüfusunun ise yüzde 12,29’unun en az bir engeli bulunmaktadır. Dünya nüfusunun önemli bir kısmını oluşturan engelli bireyler, toplumsal hayata katılma noktasında bir çok sıkıntı yaşamakla beraber bu sorunlardan en temelleri BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde sağlık, eğitim, istihdam, ulaşıma erişim, özellikle kadın engelli bireylerin maruz kaldıkları kesişimsel ayrımcılıklar ve eşitsizlikler olarak ifade edilmiştir. Engelli bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin güvence altına alındığı, toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarla tam ve etkin bir biçimde katıldığı bir dünya için 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlanmaktadır. Farkındalığımızı artırarak engelsiz yaşam için bir adım atabiliriz. Hepimiz bir bütünün parçalarıyız! Engellilere eşit yaşam hakkı sağlamak, toplumun tüm bireylerinin haklarını güvence altına almak için önemli bir adımdır. Bunun için atılabilecek bazı temel adımlardan bahsedebiliriz bunlardan bazıları….
1.Erişilebilirlik: Engellilerin, fiziksel engelleri aşabilmeleri için kamu ve özel alanların erişilebilir hale getirilmesi gerekir. Engellilere yönelik tasarlanmış binalar, asansörler, rampalar, geniş kapılar ve uygun tuvaletler gibi altyapıların yaygınlaştırılması gereklidir.
2. Eğitim Fırsatları Tanımak: Engelli bireylerin eğitimde eşit haklara sahip olabilmesi için özel eğitim programları ve erişilebilir okullar sağlanmalıdır. Teknolojik araçlar ve materyaller, engellilerin eğitim sürecine katılımını kolaylaştıracak şekilde kullanılmalıdır.
3. İstihdam edilebilmelerine olanak sağlamak: Engelli bireylerin iş gücüne katılımını destekleyen politikalar oluşturulmalıdır. İş yerlerinde engellilere uygun düzenlemeler yapılarak, aynı zamanda engelli bireylerin iş bulabilmesi için fırsatlar yaratılmalıdır. Ayrıca, engelli bireylerin işe alınmasını teşvik eden yasa ve teşviklerin uygulanması önemlidir.
4. Toplumsal Farkındalık Yaratmak:
Engellilere eşit yaşam hakkı sağlamak, toplumun tüm bireylerinin haklarını güvence altına almak için önemli bir adımdır. Bunun için atılabilecek bazı temel adımlar şunlardır:
A. Sağlık Hizmetlerini Onlara Özel Geliştirmek:
Engelli bireylerin sağlık ihtiyaçlarına uygun hizmetler sunulmalıdır. Fiziksel, psikolojik ve sosyal destekler, engellilerin yaşam kalitesini artırmak için düzenli ve erişilebilir hale getirilmelidir.
B. Hukuki Düzenlemelere Önem verilmeli:
Engelli bireylerin haklarını güvence altına alan yasaların ve düzenlemelerin güçlendirilmesi, bu hakların ihlali durumunda etkili cezai yaptırımların uygulanması önemlidir.
Toplumda herkesin eşit haklara sahip olduğu bir yaşam için engellilere yönelik bu adımlar atılmalı ve her birey, engelli bireylerin haklarını savunarak, bu sürece katkı sağlamalıdır.Engelliliğe dair toplumsal farkındalığın artırılması, engelli bireylerin karşılaştıkları önyargıların ve ayrımcılığın önüne geçilmesine yardımcı olur. Eğitim ve medya aracılığıyla, engelli bireylerin toplumda aktif rol alabilmelerine dair bilinç oluşturulmalıdır.
Hepinize birlik ve uyum içinde huzurlu bir yaşam dilerim…
Sevgilerimle…
Uzm. Klinik & Adli Psikolog
Psikoterapist
Kadriye ÖZADMACA
www.psikologevinde.com
05338600045