Merhaba sevgili okurlarım bu hafta sizlerle ne olduğu çok fazla bilinmeyen ama içten içe bir çok kişinin yaşadığı bir süreçten bahsetmek istiyorum.
Pistantrofobi, kişinin geçmiş olumsuz deneyimleri nedeni ile insanların kendilerine veya başkalarına karşı güven duymama durumudur. Yani, pistantrofobiye sahip bir kişi, diğer insanların samimiyetine, güvenilirliğine ve dürüstlüğüne şüpheyle yaklaşabilir. Bu durum, kişinin sosyal ilişkilerinde zorluklar yaşamasına, yalnızlık hissi yaşamasına ve genel olarak insanlara karşı güvensiz bir tutum sergilemesine yol açabilir.
Pistantrofobi, genellikle kişisel geçmiş deneyimler, travmalar veya ilişkilerde yaşanan olumsuz olaylar sonucunda gelişebilir. Tedavi sürecinde, terapi ve danışmanlık hizmetleri, kişinin güven duygusunu yeniden inşa etmesine ve sağlıklı sosyal ilişkiler kurmasına yardımcı olabilir.
Peki Pistantrofobiden Nasıl Kurtulabilirim?
Pistantrofobiden kurtulmak, genellikle zaman alıcı ve zor bir süreçtir ve mutlaka profesyonel destek gerektirir. Pistantrofobi ile başa çıkmak için bazı önerilere yer vermek istiyorum….
- Bir Uz. Psikoterapistten Terapi Desteği Almak: Bir terapistle çalışmak, duygusal travmaların ve güvensizliklerin üstesinden gelmeye yardımcı olabilir. Bilişsel davranışçı terapi (BDT) gibi yaklaşımlar, olumsuz düşünce kalıplarını değiştirmeye yardımcı olabilir.
- Kişinin Kendini Daha İyi Tanıma ve İçgörü Kazanma Süreci: Burada kişinin kendini daha iyi anlaması, güvensizliklerinin kökenini derinlemesine keşfetmesi çok önemlidir. Bu, kişisel farkındalıkları kazanarak kişinin daha sağlıklı ilişkiler kurmasına yardımcı olabilir.
- Küçük Adımlarla Güven İnşa Etme: Güven duygusunu yavaş yavaş ve emin adımlarla inşa etmek önemlidir. Küçük ve güvenilir sosyal etkileşimlerde bulunmak, olumlu deneyimler yaşamak, güven duygusunu pekiştirebilir. Çünkü kişinin güven duygusu neredeyse hiç kalmadığı için çok dikkatli ve özenli davranmakta yarar olacaktır.
- Grup Psikoterapisine Katılmak: Benzer deneyimlere sahip insanlarla bir araya gelmek, yalnız olmadığınızı hissettirir ve sosyal destek sağlar. Destek grupları, olumlu ve olumsuz tüm deneyimlerinizi grup üyeleri ile paylaşmanıza ve başkalarının deneyimlerini de görerek yeni stratejiler oluşturup faydalanmanıza yardımcı olabilir.
- Kişinin Kendi Değerini Bilmesi ve Kendini Sevmesi: Kendinizi sürekli eleştirmek yerine, kendi ihtiyaçlarınıza ve duygularınıza saygı göstermek çok önemlidir. Kendine şefkat, kişinin iyileşme sürecinde olumlu bir etki yaratabilir.
- Stres Yönetimi ve Rahatlama Teknikleri: Nefes egzersizleriyle kişinin rahatlamasını sağlayarak, genel stres seviyesini düşürtebilir ve kişinin duygusal dengesini sağlamasında yardımcı olabilir.
Bu süreçte, Psikoloji alanından bir profesyonelle çalışmak genellikle en verimli yol olacaktır, çünkü kişisel ve bireysel ihtiyaçlar doğrultusunda kişiye özel bir yaklaşım sunacaktır. Sevgilerimle, hepinize keyifli bir hafta diliyorum…
Uzm. Klinik & Uzm. Adli Psikolog
Psikoterapist
Kadriye ÖZADMACA
www.psikologevinde.com
05338600045