Merhaba bu hafta en çok merak edilen şeylerden fakat sormaya utanılıp, çekinilen bir soruya cevap vermek için sizlerle cinsel terapi nedir , cinsel terapist ne iş yapar?  gibi sorulara kısaca yanıt vermek istedim. Umarım bu kısa bilgilerle az da olsa cinsel terapi nedir ve cinsel terapist ne iş yapar gibi soru işaretlerinizi biraz olsun gidermiş olurum…

Öncelikle yazıma Dünya Sağlık Örgütü'nün Cinsel Sağlık tanımına göre cinsellik nedir sorusu ile başlamak istiyorum, Cinsellik fiziksel, duygusal, entelektüel ve sosyal yönlerin kişiliği, iletişimi ve aşkı zenginleştirici etkilerinin bileşiminden oluşur. Herkesin cinsel bilgilere ulaşma ve cinsel ilişkiyi zevk için ya da üreme amacıyla yaşama hakkı vardır. Peki cinsellikle ilgili bildiğimiz her şey doğru mudur? Cinsellikle ilgili edindiğimiz bilgiler ne şekilde ve nasıl ulaşılır hale gelmektedir biraz da bunlardan bahsedelim. Cinsel bilgi, şaşırtıcı bir biçimde parça parça ve çoğu zaman da tam doğru olmayan bir şekilde edinilmektedir.  Cinsel alandaki yasakçı zihniyet toplumumuzda da hüküm sürmektedir ve buda fanteziler, batıl inanç ve mitleri arttırmaktadır. Peki bu cinsel bilgilerin oluşumunda fantazilerimizin etkisi var mıdır sizce? Helen Singer Kaplan cinsel sorunların oluşumunda, Olumsuz zihisel imgelerden bahseder ve biz cinsel terapistler de aslında cinsel terapide fantazilerin tedavisine odaklanmaktayız, yani kişinin cinsel hayatını olumsuz etkileyen ve örneğin kişinin erken boşalmasına, geç boşalmasına, cinsel ilişkiye hiç girememesine veya cinsel ilişki sırasında ağrılarının olmasına, belirli objelere olan ilgisi  gibi fantezi dünyasını tedavi ediyoruz. Biz cinsel terapistlerin çok sık kullandığı bir cümle vardır ‘bana fantazilerini söyle sana kim olduğunu söyleyeyim diye’. Tüm cinsel fantazilerimizin içeriği bizim kim olduğumuzu gösterir ve böylece bizim partnerimizle olan ilişkilerimizi ortaya koyar. Danışanlarımızın cinsel sağlık için bilmesi gereken başlıca temel şeylerden bahsedecek olursak eğer bunları şu şekilde sıralayabiliriz. Cinsel organların anatomileri  ve işlevleri nelerdir? Kadın erkek üreme fizyolojisi nasıldır? Cinsel birleşme nasıl olur, doğum kontrolü nasıl yapılabilir, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmanın yolları nelerdir? Kişiler arası değişen cinsel tutum ve davranış farklılıkları var mıdır gibi soruların yanıtlarıdır . Ayrıca cinsel terapi sürecinde bunlara ek olarak evlilik ve ebeveynlik konularında yeterli ve uygun bilginin sağlanması da amaçlanmaktadır.

Asla unutmamalıyız ki cinsellik yaşamın bir parçası olduğundan, bununla ilgili eğitim yaşam devam ettiği sürece devam etmekdedir.Cinsellik hayat boyu öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir olgudur. En önemli noktalardan biri ise Cinselliğin utanılacak veya saklanılacak, ayıp veya kötü bir olay olmadığı gerçeğidir. Cinsellik ilişkilerin temel taşıdır ve  bu fizyolojik bir ihtiyhaçdır. Eğer cinsel yaşamınızda konuşamadığınız, çekindiğiniz veya sorun yaşadığınız şeyler varsa bunun ilişkinize zarar vermesini beklemeden önce bir Cinsel terapistten yardım almanızda büyük fayda olacaktır. Hepinize sağlıklı bir cinsel yaşam ve sağlıklı ilişkiler dilerim.

Sevgilerimle; keyifli okumalar ….

Uzm. Klinik & Uzm. Adli Psikolog

           Psikoterapist

       Kadriye Özadmaca

   www.psikologevinde.com

   [email protected]

         05338600045