Panik atak nedir?
Panik Atak ani başlangıçlı ve genellikle çok hızlı bir şekilde doruk noktasına ulaşan ve yaklaşık 10 dakikada en üst noktaya ulaşan ataklardır. Panik atak geçiren kişi o sırada nefes almada zorlanma yaşadığına inanır, çarpıntısı olur, sıkışma hissi yaşar, bulantı, göz kararması, terleme ve titreme, dengeyi kaybetme duygusu gibi bedensel belirtilerin aşırı derecede hissedildiği ve bununla birlikte kontrolü kaybedeceğine dair inançlar, delirecekmiş, çıldıracakmış veya ölecekmiş gibi hissettiren korkuyla karakterize bir durumdur. Bahsedilen bu ataklar genel tabloda 1-2 dakika gibi kısa sürede sona ererler ancak bazı durumlarda ataklar 15-20 dakika sürebilir bazen de bu ataklar çok ender olsa bile 1 saat kadar devam edebilmektedir.
Genellikle panik atak stress faktörleri ile karşılaşıldığı zamanlarda veya stress oluşabileceği duygusu anında ortaya çıkmaktadır. Ender olsa bile uyku sırasında atak yaşayan hastalarla da karşılaşılabilmektedir. Ataklardan hemen sonra hastada yeniden atak geçirteceği hissi ile birlikte gelen beklenti kaygısı oluşmaktadır ve hasta sürekli yeniden gelecek olan atakları beklemeye başlayıp korku ile birlikte işlevselliğini kaybetmeye başlayıp günlük hayatını olumsuz şekilde etkilemeye başlamaktadır.
Panik atak hastaları kalp krizi geçirteceği inanç ve korkusu ile en başta acil servisler sonrasında ise Kardiyologların kapısını çalmaktadır. Gerekli tetkikler yapılıp her hangi bir fiziksel bulgu elde edilemediği zamanlarda en son çare olarak artık durumun Psikolojik olabileceğini düşünüp bir doktorun önerisi ile bir uzmandan yardım almaları için Psikoloğa yönlendirilmektedirler. Ani gelişen bu atakların korkusu nedeni ile hastaların bir bölümü evinden uzaklaşamaz ve çıkamazken, bir bölümü de kalabalık ortamlara girmekten çekinip kaçınmaya başlamaktadırlar. Sürekli olarak ‘ya yeniden atak gelirse’ korkusu ile kişilerin hayatlarını birçok yönden olumsuz olarak etkilemektedir.
İş aşk ve sosyal hayatlarını negatif yönde etkileyerek ve sınırlandırıp yaşam kalitelerini düşürmektedir. Panik atak daha çok geçmişte yaşanmış olan travma veya kayıpların ardından uzun dönemde meydana gelen fiziksel ve ruhsal yönden hissedilen semptomlardır. Bazen ise sadece düzensiz beslenmeye bağlı olarak düşen kan şekeri nedeni ile veya katı diyetlerin ardından vücutta meydana gelen değişimler nedeni ile meydana gelebilmektedir. Panik atak tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır öncelikle kişi tedavi almayı kabul edip bir uzmandan destek almaya başlamalı ve düzenli bir tedavi ve psikoterapi süreci ile birlikte kişi hızla eski sağlıklı ve huzurlu günlerine geriye dönebilmektedir.
İletişim:
Kadriye ÖZADMACA
Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist
05338600045