Birkaç kolay adımla bunu nasıl yapacağınızı aktaracağım.
ÇOCUKLARLA CİNSEL İSTİSMAR ve CİNSELLİK HAKKINDA NASIL KONUŞALIYIZ!
Öncelikle son günlerde fazlasıyla gündeme gelen çocuk istismarı haberleri nedeni ile, bu ay ki yazım da. Çocuk istismarı ve koruma ile ilgili konulara dokunmam da yarar olacağını düşünerek birkaç bilgi paylaşmaya karar verdim. Tüm çocukların travmalardan uzak ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için; ebeveynler ve tüm insanlık olarak üzerimize düşenleri tam olarak yerine getirmeliyiz ve doğru şekil de korumalıyız.
Öncelikle Cinsellikle İlgili Neler Konuşmamız Gerektiğinden Kısaca Bahsedelim
Konuşacağımız her şey çocuğun gelişimine ve yaşına uygun olmalıdır. Çocuklar büyümeye başladıkça gelişimlerine uygun olarak vereceğimiz cinsel eğitimin içeriğini de o doğrultuda düzenleyerek değiştirmeliyiz. Çocuklarımıza onların bize sorduklarından daha fazla ve geniş kapsamlı yaşlarına uygun olmayan cevaplar verilmemeli ve eksik bilgilendirme de yapılmamalıdır.
Çocuklar 3 yaş civarında bedenini keşfetmeye başlar ve bu dönemde cinsellikle ilgili bazı eylemleri de olabilir (mastürbasyon, cinsel organlara dokunma gibi. Eğer böyle durumlarla karşılaşıyorsak ebeveynler olarak ayıplamamalı, kızmamalı ve yaptıkları suçmuş gibi onları azarlayıcı tepkilerden  kaçınmalıyız.
Çocuğumuz hangi ebeveynine soru soruyorsa (annesi veya babası) sorularına o yanıt vermelidir. Cinsel organlardan çocuklarımıza bahsederken asla utanıp çekinmeden ve sansürlemeden her hangi bir başka organdan bahsedermiş gibi bahsetmeliyiz. Çocuklar ayıplanmamalı, utandırılmamalı ve sessizleştirilerek susturulmamalıdır.
Eksik, yanlış ve yalan bilgi verilmemelidir ve alaycı ve dalgacı bir tonla konuşmamalıyız. Çocuk bu olayın önemli ve citti olduğunu hissetmelidir.
Öncelikle Çocuklarımızla Cinsel İstismar Hakkında Ne Zaman Konuşmalıyız?
Cinsel istismar hakkında konuşmak için en iyi zaman çocuğunuzun potansiyel olarak tehlikeli bir durumda olmadığı ve kendisini güvende hissettiği zamandır. İstismar ihtimalinin olacağını veya ne zaman olacağını bilmek mümkün olmadığından bu konuyu, en erken yaşta konuşmak çok önemlidir. Çocuklarla konuşmak için; Okul öncesi dönem bile çok erken olarak düşünülmemelidir.
Anlatacaklarınızın ayrıntıları çocuklarımızın yaşına göre farklılık gösterecek olsa bile diğer güvenlik konularıyla birlikte saldırıyı önlemeye dair genel bir eğitim tüm yaştaki çocuklara verilmelidir.
Sonrasında ise Cinsel İstismar Hakkında Nasıl Konuşmalıyıdan Bahsedelim?
Çocuklarımıza cinsel istismar hakkında konuşurken bilgileri, onları gereğinden fazla korkutup, ürkütmeden ve dehşete düşürmeden aktarmak önemlidir. Aslında ‘cinsel istismar’ tanımını da kullanmanız gerekmez. Sizin amacınız çocuğunuza, o istemedikçe kimsenin bedenine dokunmaya hakkı olmadığını olumlu ve tehditkâr olmayan bir şekilde öğretmektir. Verilmek istenen bu mesaj, (hassas, kişisel, veya tabu olarak düşünülse dahi) aileler rahatça konuşabilecek bir ortam sağladığında kolayca yerine ulaşır. Aynı zamanda istismarı önleme konusunu konuşmak kendi beden parçalarının isimlerini, genital bölgeler de dahil, bilen çocuklarla çok daha kolaydır.
Çocuklrımıza Neler Söylemeliyiz?
Çocuğunuzla cinsel istismar hakkında konuşurken, iki hedefe ulaşma amacında olmanız önemlidir. Çocuğunuzun, cinselliği istismar eden bir davranışı tanıması ve ayırt edebilmesi için spesifik ve doğru bilgi verin. Çocuğunuza, tehlikeli olma potansiyeli olan bir durumla başa çıkabilmesi için spesifik yollar öğretin.
Çocuklar kaç yaşında olursa olsun onları cinsel istismardan koruyabilmek adına, ‘bedenlerinde ki özel bölgelerin nereler olduğunu ve bu özel bölgelere hiç kimsenin DOKUNMAMASI gerektiğini anlatmalıyız.
Onların istemedikleri bir şeye zorlanamayacağını ve onları zorlamaya çalışan birisi olursa eğer HAYIR diyebileceklerini öğretmeliyiz.
Çocuklarımızın bedenine zorla dokunmaya çalışan onları zorla öpmek isteyen, kucağına oturtup okşamak isteyen veya sarılmaya zorlayan birileri olursa eğer bu bizim sırrımız olacak aramızda kalacak gibi sözler söyleyen kişiler karşı; Hayır sen yanlış yapıyorsun istemiyorum diyebileceklerini ve güven duydukları bir yakınlarından yardım isteyebileceklerini düzgün bir dille anlatmalıyız. Tehdit ve baskı karşısında korkmadan güvendikleri kişilere söylemeleri gerektiğini ve yardım istemeleri gerektiğini belirtmeliyiz.
Dilerim ki bu yazdıklarımın sizlere az da olsa faydası dokunur ve çocuklarımızın özgür ve rahatça istismar tehditti altında olmadan mutlu yaşayabilecekleri bir ortam yaratabiliriz.
Hepinize keyifli okumalar dilerim.
Uzman Klinik - Uzman Adli Psikolog &Psikoterapist
       Kadriye ÖZADMCA
 www.psikologevinde.com
[email protected]
  05338600045