Merhaba bu hafta özellikle ailelerin çok kaygı duyduğu, gençlerinse hayatını fark etmeden kâbusa çevirdikleri birkaç olaya dikkat çekmek istiyorum. Kilo vermek artık bir sağlık olayından çıkıp sağlıksızlık olarak karşımıza çıkıyor; özellikle genç yetişkinleri eline alan kocaman bir tehdit unsuru. Sosyal medya, televizyon, moda program ve dergileri , 90-60-90 olma hayalleri gibi takıntılar ve fiziksel görüntüye aşırı önem veren gençlerle doluyor ve bu akım ne yazık ki kocaman bir tehlikeye işaret ediyor. Özellikle instagram üzerinde oynanmış inceltilmiş ve kusurları yok ettikleri kusursuz fotoğraflar ve manken fotoğraflarına bakıp kendi bedenlerinden soğumak ve kendi bedeninden nefret etmeye kadar ilerliyor. Örneğin “0’’ beden olan bir ünlüyü görerek, gençlerde onunla ayni gözükebilmek için büyük bir çaba içerisine giriyor ve bunu yaparken de sağlığını tamamen hiçe saymaya başlıyor.
Zayıflama ile ilgili en belirgin Psikolojik rahatsızlıklardan birisi olan ve halk dilinde manken hastalığı olarak da bilinen Anoreksiya Nervoza, özellikle ergenlik döneminde ki genç kızlarda görülmekte ve o dönemlerde bu rahatsızlık başlayabilmektedir. Bu rahatsızlıkta özellikle gıda alımını çok aza indirmek hatta yemek yemeyi tamamen durdurmak ve sürekli egsersiz- spor yaparak zayıflama isteği görülmektedir. Belirttiğim gibi bu hastalık özellikle ergenlik döneminde görülmektedir fakat çok nadir olsa da düşük bir ihtimalle yetişlkinlikte de başlayabilmektedir. Daha da genelleyecek olursak eğer, bu rahatsızlık beden algısında bozulma olan ve bedenini beğenmeyen sürekli kilosu ile uğraşan, sosyal medyayı aşırı kullanan ve kendini orada ki kadılarla kıyaslayan, sürekli görsel olarak zayıf ve ince gözükme çabasında olan 4 kadından 1’in de görülme riski daha da yüksek olabilir. Anoreksiya Nevroza önceleri sadece kadınlarda yaygın olan bilinen bir rahatsızlık olmasına karşın, günümüzde özellikle sosyal medyanın aracılığı ile sadece kadın hastalığı olmaktan çıkara , genç erkeklerde de görülmeye başlamıştır .
Anoreksiya Nevroza özellikle kişinin kendini çok kilolu olmasa bile kendisini aynaya bakınca ne kadar zayıf olursa olsun şişman algılaması ile başlayan ve diyetlerle devam eden tehlikeli bir süreçtir. Bu rahatsızlığın başlarında az da olsa bu dürtüleri kontrol etmeye çalışan kişi bir süre sonra kontrolü elinden kaybederek aşırı iştahsızlık ve kilo kaybı ile normal bir bireyin olması gereken kilonun çok çok altına düşmeye başlayabilmektedir. Psikolojik rahatsızlıklar içerisinde tek ölümle sonuçlanabilen hastalık olarak da bilinen Anoreksiya Nevroza tedaviye aşırı dirençli olduğu için zor ve uzun bir tedavi süreci gerektirir. Rahatsızlığı yaşayan kişi kadar kişinin ailesinin hayatını da olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Aileler bir süre sonra evlatlarını kaybetme kaygı ve korkusu ile sürekli ona birşeyler yedirmeye çalışır hale dönüşüyorlar.
Tüm bu anlattığımız sebeplerden farklı olarak ‘sosyal medya, TV ve dergilerin’ yanı sıra bu rahatsızlığa sebep olan bir başka nedense zorlantılarla dolu bir hayata sahip olmak ve aşırı baskıcı aileler, aşırı kontrolcü bir anne tutumu da Anoreksiya Nevrozaya sebebiyet verebilmektedir. Sosyal yaşamında olumsuzluk ve sorun yaşayan kişiler de de duygusal çöküntü yaşayıp yemek yemeyi reddetme başlayabilirler. Özet olarak söyleyecek olursak eğer çok kısa bir sürede aşırı kilo kaybetme söz konusu olabilir ve zamanla bu kilo kaybı kişi aynaya baktığında ona yetersiz gelmeye başlar ve kısır bir döngü gibi durum devam eder. Zamanla kişinin yemek yemeyi tamamen durdurması ile birlikte organları iflas etmeye başlayabilir ve tüm bunların yanı sıra adet düzensizlikleri ve bir süre sonra adetin tamamen kesilmesi görülebilir. Eğer siz veya yakınlarınızdan birileri bu tarz durumlar yaşıyorsa zaman kaybetmeden hızla bir uzmandan destek almaya başlamalısınız aksi halde sonucu çok daha olumsuz şeyler doğurabilir. Bu tarz bir rahatsızlıkta mutlaka bir ekip ile çalışılmalıdır. Bu ekibin içerisinde olması gereken uzmanlar ise Psikiyatrist, Psikolog, Diyetisyen ve Dâhiliye Uzmanından oluşan tam donanımlı bir ekip olmalıdır ayrıca bu ekibin alacağı kararlar doğrultusunda gerekirse hastayı hastaneye yatırarak tedaviye devam edilmelidir.
Uzman Psikologlar eşliğinde tüm bu olumsuz yaşam olaylarının psikolojik kökenine inilerek sorunları çözümlediğimiz zaman ve beden algısında oluşan bozulmaları düzenlediğimiz de sağlıklı ve yeterli beslenme ile birlikte düzenli bir hayata geri dönülebilir. Yeme bozuklukları oldukça takıntılı olan ve hayatı çok zorlaştıran baya ciddi bir psikolojik problemdir bu nedenle; Hepinize ruh ve beden sağlığınızın bir bütün olduğu bir yaşam dilerim.
Uzm. Klinik Psk & Uzm. Adli Psikolog
Psikoterapist
Kadriye ÖZADMACA
05338600045